Καιρός

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΓΑΛΟΥΖΗΣ
Διεύθυνση Γραφείων Καλαμιώτισσα – Κάλυμνος τηλ/φαξ:2243022599




ΚΑΛΥΜΝΟΣ 29/11/2011
                                                                                                                  Αρ. πρωτοκόλλου : 13/2011

Προς : Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
κο Γαβαλά Νικόλαο

Κοιν:   Δήμαρχο Καλυμνίων
          κο Διακομιχάλη Δημήτριο

             

ΘΕΜΑ : Η θέση μας για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού
              

Κύριε Πρόεδρε,

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 29/11/2011 με θέμα τη Ψήφιση Στρατηγικού Σχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Καλυμνίων (εισηγητής κ. Δήμαρχος), λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση που μας αποστείλατε με τίτλο «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός 2011-2014 Δήμου Καλυμνίων» και μετά την εισήγηση του θέματος από το Δήμαρχο κο Διακομιχάλη Δημήτριο, σας καταθέτουμε και εγγράφως τις απόψεις – παρατηρήσεις μας.

1.      Διαδικασία κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράμματος 
Η κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος αποτελεί μία από τις κορυφαίες διαδικασίες  επιχειρησιακού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για τη χρονική περίοδο για την οποία την έχει εκλέξει ο Καλυμνιακός λαός (τρία ή πέντε χρόνια). Στο σχεδιασμό του προγράμματος αποτυπώνεται το όραμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη του δήμου, την εσωτερική οργάνωση, την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, τις κατευθυντήριες αρχές που πρέπει να διέπουν τον τρόπο λειτουργίας και τον τρόπο διοίκησης, για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων του δήμου – Νομικά Πρόσωπα – Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Όσο αφορά τις διαδικασίες κατάρτισης του επιχειρησιακού προγράμματος, είμαστε αυτοί που αναδείξαμε την καθυστέρηση του δήμου μας στην έναρξη τους και το σωστό τρόπο για τη διεκπεραίωση τους.
Περιληπτικά σας καταθέτουμε τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουμε.
a.       Οργάνωση υπηρεσίας προγραμματισμού. Οφείλατε να οργανώσετε υπηρεσία προγραμματισμού του δήμου, όπως προβλέπεται στο νόμο «Καλλικράτης» και στον Ο.Ε.Υ. του δήμου μας, αντί να πληρώνετε εταιρείες για κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος, έναντι υψηλών αμοιβών (20.000€).
b.      Προετοιμασία και οργάνωση, δηλαδή συγκρότηση της ομάδας έργου, διατύπωση των αρχικών κατευθύνσεων της δημοτικής αρχής, οργάνωση και προγραμματισμός του έργου, ενημέρωση του προσωπικού των υπηρεσιών του δήμου, των Νομικών Προσώπων
και των δημοτικών επιχειρήσεων.

c.       Συνοπτική περιγραφή και αξιολόγηση. Στο βήμα αυτό, σκοπός είναι η γενική, μακροσκοπική περιγραφή της περιοχής του δήμου και εντοπισμός των κρίσιμων ζητημάτων της τοπικής ανάπτυξης σε κάθε τομέα.(π.χ. αλιεία, απασχόληση, κοινωνική πολιτική, τοπική οικονομία).
d.      Περιγραφή και αξιολόγηση του δήμου, των Νομικών Προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Στο στάδιο αυτό οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών του δήμου και τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων και των δημοτικών Επιχειρήσεων, συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο στο οποίο περιγράφουν και αξιολογούν τα βασικά λειτουργικά, οργανωτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξή τους.
e.       Καθορισμός της στρατηγικής και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του δήμου. Ο σκοπός είναι α) η επιλογή της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο δήμος μέσω του καθορισμού των γενικών στόχων και δράσεων, β) η ομαδοποίηση των στόχων σε άξονες και μέτρα, γ) η διατύπωση του οράματος της δημοτικής αρχής.
f.       Έγκριση του σχεδίου του στρατηγικού σχεδιασμού από το Δημοτικό Συμβούλιο και διαδικασίες διαβούλευσης.  Στην παρούσα φάση, το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού, αφού προηγουμένως έχει λάβει υπόψη του την θετική εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Μετά την έγκριση αρχίζει η διαδικασία διαβούλευσης με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του δήμου και μετά το πέρας συνέρχεται και συνεδριάζει η επιτροπή διαβούλευσης.
Μία διαδικασία εξόχως σημαντική, κατά την οποία οι πολίτες και οι φορείς καταθέτουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη του τόπου.
Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Τα βήματα τα οποία ακολουθούν, πιστεύουμε ότι τα γνωρίζετε.

2.      Παρατηρήσεις επί της εισήγησης
Το κείμενο το οποίο λάβαμε ηλεκτρονικά, και ομιλούμε για το δεύτερο κείμενο το οποίο μας αποστείλατε την Κυριακή 27/11/2011, δεν πληροί τις ελάχιστα απαιτούμενες προϋποθέσεις εισηγητικού κειμένου, διότι δεν υπογράφεται από κανένα εισηγητή, δεν αναφέρεται η ομάδα εργασίας και αποτελεί κακό αντίγραφο παρελθόντος Επιχειρησιακού Προγράμματος. Στην προσπάθεια σας να το επικαιροποιήσετε, χάσατε το «μπούσουλα». Το κείμενο, όπως και προφορικά μας πληροφόρησε ο Δήμαρχος, αποτελεί τμήμα του επιχειρησιακού προγράμματος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
Μας καλείτε να ψηφίσουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό 2011 – 2014, ενώ το πινάκιο το οποίο μας μοιράστηκε, αναφέρει «Ψήφιση Στρατηγικού Σχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Καλυμνίων». Επομένως, σήμερα, σε καμία περίπτωση, δε συζητάμε για κανένα επιχειρησιακό σχεδιασμό. Όλο αυτό το μπέρδεμα, το δημιουργήσατε λόγω της αργοπορημένης έναρξης και μη ενασχόλησης με την κατάρτιση και διαδικασία του επιχειρησιακού προγράμματος, αν και το Υπουργείο Εσωτερικών σας έδωσε δίμηνη παράταση. Οι διαδικασίες άρχισαν στις 28 Νοεμβρίου 2011 και τελειώνουν στις 30 του ίδιου μήνα.
Με τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκατε το όλο θέμα, αφήνετε εκτεθειμένο το Δήμο και βάζετε σε κίνδυνο την έγκριση νομιμότητας του επιχειρησιακού προγράμματος και προϋπολογισμού του Δήμου του 2012.

Εν κατακλείδι, η παράταξή μας δε μπορεί να ψηφίσει το «Στρατηγικό Σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Καλυμνίων», λόγω του ότι δεν τηρήθησαν οι νόμιμες διαδικασίες, δε συμπεριλαμβάνονται οι εισηγήσεις των υπηρεσιών, νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων, δεν έχει όραμα, δε διατυπώνονται οι γενικοί στρατηγικοί στόχοι κ.α.


ΥΓ: Τις τελικές προτάσεις της παράταξής μας επί του επιχειρησιακού προγράμματος, θα τις καταθέσουμε κατά τη συνεδρίαση ψήφισής του στο δημοτικό συμβούλιο.




Γαλουζής Α. Ιωάννης
Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας
Δημοτικού Συμβουλίου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου